fab fa-instagram
fab fa-facebook-f
fab fa-twitter

Genel Hijyen Kuralları

Hijyen

  • Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınacak önlemlerin tümüdür.
  • Sağlıklı ortamın korunması ve her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır.

Kişisel Hijyen

  • Kişinin sağlığını korumak için ve sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarıdır.
  • Birçok enfeksiyon hastalığının önlenmesinde  kişisel hijyen alışkanlıklarına uyulması  çok önemlidir.
  • Hem fiziksel hem de psikolojik iyilik için hijyen aktivitelerinin düzenli ve sürekli olarak yapılması temel kuraldır.

Hijyen Uygulamalarının Amaçları

  • Vücut salgılarının, atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak
  • Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak
  • Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) gidermek
  • Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak
  • Deri sağlığını sürdürmek ve geliştirmek. (örneğin ılık ve sıcak banyolar deride kan dolaşımını arttırarak derinin beslenmesini sağlar.)

Kişisel Temizlik Kuralları

  • Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır.
  • Yaşadığımız ve çalıştığımız her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.
  • Ellerin su ve sabunla yıkanması kişisel temizliğin temelini oluşturmaktadır.
  • En az haftada bir defa banyo yapılmalı, çamaşır ve giyecekler sık değiştirmelidir.
  • Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir.
  • Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
  • Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
  • Akşamları yatmadan önce eller ve ayaklar yıkanmalı, günlük elbiseler çıkarılıp pijama veya gecelik giyilmelidir.
  • İşten veya okuldan eve gelindiğinde el, yüz ve ayaklar yıkanmalıdır.
  • Günde en az iki defa dişler fırçalanmalıdır.
  • Her gün saçlar taranmalı ve sık sık uygun şampuanla yıkanmalıdır.
  • Kişi yanında kağıt mendil bulundurmalıdır.
  • Tuvaletler temiz kullanılmalıdır.
  • Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır.

Mikroorganizmalar

  • Suda, havada, toprakta, hayvanlarda, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde, iyi pişirilmemiş et ve balıklarda, iyi yıkanmamış kaplarda, insan ve hayvanların dışkılarında bulunur.
  • En çok kirli eller ve  kirli sular ile bulaşır.
  • Ellerin yıkanması hastalıkların önlenmesinde etkili ve basit uygulamaların başında gelmektedir.

El Hijyeni

  • Eller vücutta en çok kirlenen ve mikroorganizmalarla en çok temas eden organlardır.
  • Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır.
  • Elleri temiz tutmak, çatlak ve sıyrıkların oluşmasını önlemek, bazı bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engelleme yollarından biridir.
  • Eller;
    • Yemeklerden önce ve sonra
    • Tuvaleti kullanmadan önce ve sonra
    • Bebek bakımı yapmadan önce ve yaptıktan sonra
    • Hapşırma ve öksürmeden sonra
    • Hastalara dokunmadan önce ve sonra 
    • Yaralara ya da enfekte alanlara dokunduktan sonra
    • Bozulmuş yiyeceklere ve kirli yüzeylere dokunduktan sonra
    • Çöplere dokunduktan sonra
    • Dışarda oyun oynadıktan sonra
    • Toplu taşıma araçları ve para gibi ortak kullanım araçlarını kullandıktan sonra
    • Kedi, köpek ve diğer tüm hayvanlara dokunduktan sonra
    • Eller kirli hissediliyorsa veya gözle görülür kirlenme varsa,

mutlaka su ve sabun ile yıkanmalıdır.

  • En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır.
  • Mikroplar kuru yüzeylerde çoğalamazlar bu nedenle yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için eller temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.
  • El yıkamanın etkinliği, sabun kullanımı, yıkama süresi ve tekniği ile yakın ilişkilidir.
  • El temizliğinde cilde zarar vermeyecek türden katı veya sıvı sabun kullanılmalıdır.
  • Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalıdır.

El Yıkama Yöntemi-1

  • Akan suyun altında eller ıslatılır.

 elyikama1

El Yıkama Yöntemi-2

  • Ellerin tüm yüzeyine yetecek miktarda katı ya da sıvı sabun ele alınır.

 elyikama2

El Yıkama Yöntemi-3

  • Sabun ellerin tüm yüzeylerine dağıtılarak avuç içleri köpürtülür.
  • Önce ellerin çevresi sonra parmak ve parmak araları ovalanır.

 elyikama3

El Yıkama Yöntemi-4

  • Sağ eli sol el sırtına koyarak parmak araları birbirinin içine gelecek şekilde ovalanır.
  • Aynı hareket sol el içinde tekrarlanır.

 elyikama4

El Yıkama Yöntemi-5

  • Sağ el parmak sırtları sol elin avuç içine gelecek şekilde yerleştirilir ve ovalanır.
  • Aynı hareket sol el içinde tekrarlanır.

 elyikama5

El Yıkama Yöntemi-6

  • Akan suyun altında eller durulanır.
  • Kişisel havlu ya da kağıt havluyla eller iyice kurulanır ve musluk kapatılır.

elyikama6

Tırnak Bakımı ve Hijyeni

  • Tırnak keratinden oluşan ve insanın genel sağlık durumunu yansıtan bir yapıdır.
  • Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa kesilmelidir.
  • Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir. Tırnaklar temiz ve kuru tutulmalıdır.
  • Ayrıca, tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletlerin kişiye özel olması bazı bulaşıcı hastalıkların (Ör: Hepatitler, HIV/AIDS) önlenmesinde önemli rol oynar.

Vücut Hijyeni

  • Derimiz vücudun yüzeyini saran ve koruyan büyük ve önemli bir parçamızdır.
  • Deri koruma ve bakımı yapılmazsa; çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir.
  • Deri hijyeni, deriyi temizlemek, artıkları atmak, dolaşımı uyarmak, kişiyi rahatlatmak amacıyla derinin yıkanmasıdır.
  • Banyo yapma (yıkanma) kişinin hijyenik bakımının önemli bir parçasıdır.
  • Temizliği sağlar, vücudu artık maddelerden temizler, kötü kokuları önler ve rahatlık duygusu verir.
  • Su ve sabun kullanarak sıcak suyla banyo yapılması kir ve salgıların temizlenmesini sağlar.
  • Deri temizliği; yapılan iş, iklim koşulları ve bireysel tercihe göre değişmekte birlikte haftada en az iki defa mutlaka yapılmalıdır.
  • Ergenlik döneminde derinin ter ve yağ bezleri fazla çalıştığından buna bağlı deride meydana gelebilecek sorunları önlemek için ergenlik çağındaki kişilerin olabildiğince sık yıkanmaları önerilmektedir.
  • Yaz aylarında banyo yapma sıklığı kış aylarına göre fazla olabilir.

Ayak Hijyeni

  • Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önem taşır.
  • Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir.
  • Aksi taktirde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.
  • Ayak tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir.
  • Tırnak batmasını önlemek için de düz kesilip yandan yuvarlatılması gerekir.
  • Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir.
  • Ayağa tam uyan bir ayakkabı; parmakları sıkmamalı, topuğu sıkıca tutmalı ve ayak kemerini iyice desteklemelidir.
  • Ayakkabının ökçesi geniş olmalı ve çok yüksek olmamalıdır.
  • Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır, ayak tabanında kalınlaşmalar, baş parmakta eğrilik ve tırnakta büyüme-kabalaşma (hipertrofi) oluşabilir.

Saç Hijyeni

  • Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir.
  • Saçlar kökleri ile beslenir.
  • Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir.
  • Saçların en az haftada iki kez yıkanması gerekir. Yağlı saçlar için bu sıklık daha fazla olmalıdır.
  • Taramak, fırçalamak, parmak uçları ile masaj yapmak kan basıncını hızlandırır ve saçları beslemiş olur.
  • Saç tarama/fırçalama işlemi saçtan kir ve tozların, doğal yağ birikintilerini de uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Kepeklenme; kepek, kirli ve yağlı ölü saç hücreleridir. İyi saç bakımı ile önlenmezse hekime danışmak gerekir.
  • Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir ve çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Bu durumda sağlık kuruluşlarında ilgili doktorlara başvurularak tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır.
  • Saçların boyanması ya da saça kimyasal maddelerin uygulanması saçın ve saçlı derinin sağlığını bozabilir.
  • Saç dökülmesi; yaş, hormon ve çeşitli hastalıklar ile ilgili olabilir.
  • Saçın temizliği ve düzeni, insanlar arasındaki ilişkilerde ve kendini iyi hissetmede olumlu dış görünüş açısından da önemlidir.

Ağız Hijyeni

  • Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır.
  • Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür.
  • Ağız bakımında amaç, ağzın tüm organizmalardan temizlenmesi değil, daha çok birikmiş yiyecek artıklarının temizlenmesidir.
  • Dişler günde en az 2 defa 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır.
  • Diş fırçalamak için güvenli su kullanılmalıdır.
  • Fırçalama işlemi yemekten sonra yapılmalıdır.
  • Dişlerin arasındaki artıkları ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.
  • Diş temizliğinde kullanılacak fırçaların sapı elde rahat tutulabilecek biçimde olmalı, fırça ağız içinde bütün alanlara rahatça ulaşabilmeli, fırçanın kıllarının naylondan yapılmış ve yumuşak olması da önemlidir.
  • Kılların sert olması diş etinde travmalara ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.
  • Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin yenmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması ya da biraz su içilmesi de diş çürüklerinin oluşumunu azaltabilir.
  • Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Besin Hijyeni

  • Besin hijyeni, herhangi bir besinin tümüyle hastalık yapan etmenlerden arınmış olması anlamına gelir.
  • Sağlam zedelenmemiş bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır.
  • Hastalık yapabilecek şüpheli besinler özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir.
  • Sebze ve meyveler toz, toprak ve ilaç kalıntılarından temizlenmeleri için sirke eklenmiş su dolu bir kapta bekletildikten sonra bol su ile birkaç kere durulanmalıdır.
  • Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç gereçler temiz olmalıdır.
  • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
  • Sokakta ya da açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen yiyecekler tüketilmemelidir.
  • Gıdaların üstü kapalı tutulmalı, sinek ve böceklerden korunmalıdır.
  • Besinler her türlü temizlik maddesi ve haşere öldürücü ilaçlardan uzak tutulmalıdır.
  • Temizlik maddesi ve haşere öldürücü ilaçlar kendi ambalajlarında ya da etiketlenmiş olarak saklanmalıdır.
  • Gıdaları satın alırken son kullanma tarihine ve içeriğine dikkat edilmelidir.
  • Bulaşıklar iyice yıkanmalı ve besin artıklarının kurumasına izin verilmemelidir.
  • Kedi, köpek veya evcil hayvanların dışkı ve tüylerinin besinlerle temas etmemesine dikkat edilmelidir.
  • Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmelidir.
Copyright © 2023 Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüm Hakları Saklıdır.