Afet Bölgesi için Beslenme ve Gıda Hijyeni Önerileri
Bu dönemde beslenme özellikle tüketimi kolay, çabuk bozulmayan gıda maddeleri ile sağlanmalıdır. Bunlar: Tahıllar (ekmek, bisküvi, pirinç, makarna, bulgur vb.), yumurta, kuru baklagiller (kuru fasülye, nohut, mercimek vb.), konserve yiyecekler (et, balık vb.), çaydır.
- Açıkta bırakılmış, bekletilmiş yiyecekleri tüketmeyiniz.
- Pişirilmiş yiyeceklerinizi mümkünse günlük olarak tüketiniz.
- Kaynağı belli olmayan su ile temas eden hiçbir yiyeceği tüketmeyiniz.
- Taze sebze ve meyvelerinizi mümkünse temiz (içme amacıyla ayrılan) su ile yıkayınız.
- Üzerinde etiketi olmayan, çatlak ya da kapağı bombeleşmiş konserveleri yemeyiniz.
- Hastalık yapabilecek şüpheli besinleri, özellikle küflenmiş, görüntüsü ve kokusu değişmiş olanları yemeyiniz.
- Doğada kendiliğinden yetişen mantarlar ve yabancı otlar sağlığınız için daima bir tehlike oluşturduğundan yemeyiniz.
- Yiyeceklerinizi belli gıdalara alerji, intolerans (sindirim zorluğu) ve/veya kronik rahatsızlıklarınızı göz önüne alarak tüketiniz.
- Yemeklerinizi pişirirken temizlik kurallarına uyunuz.
- Besinlerin temizliğinde deterjan gibi temizlik maddeleri kesinlikle kullanmayınız
- Son kullanma tarihi geçmiş besinleri tüketmeyiniz.
- Yiyeceklerinizi açıkta bırakmayınız, kapalı bir şekilde muhafaza ediniz.
- Süt paketlerini açıldıktan sonra en kısa sürede tüketiniz.
- Besinlerinizi ilaç ve deterjan gibi kimyasal maddelerden ayrı bir bölümde saklayınız.
- El temizliği çok önemlidir. Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten sonra, enkaz çalışmalarına katıldıktan sonra, kirli her türlü araç-gereçle temastan sonra ellerinizi mümkünse sabun ve su ile yıkayınız ve durulayınız.
- Yiyecekleri her türlü haşerattan koruyacak şekilde kapalı muhafaza ediniz.
- Oluşan çöp/atıkları (kirli bebek bezi, maske vb) gıda hazırladığınız/tükettiğiniz alanlardan uzaklaştırınız.